Биографија      Библиографија      Избор на трудови публикувани од Славе Катин     Симпозиуми, конференции
   
 
 

Пораката на светиот апостол Павле - помнете ги вашите наставници, што ви го проповедаа Словото Божјо ... (Евр. 13,7), нашла и има вистинско место меѓу македонскиот народ кога е во прашање чествувањето на македонските и сесловенските просветители, браќата од Солун - светите Кирил и Методиј.
          Од средината на 9 век па наваму, овие двајца просветители и учители, свештенослужители и рамноапостоли, имаат водечко место во духовната историја на македонскиот и на словенските народи. Како нови апостоли и учители на сите земји во коишто огрееја на земјата како сонце со вистинска вера и убавина... го просветија и нашиот народ и нема да се посрамиме споредувајќи ги сите нивни добри дела и подвизи со оние на Божјите угодници.
  
          Годинава, по 40- ти пат, Македонската црковно- државна делегација ќе се поклони на гробот на свети Кирил во Рим, д на свети Методиј ќе му се даде заслужна почит во Елванген - Германија, местото каде што темнувал повозрасниот брат Исто така, претставници на МПЦ и на Министерството за култура при Владата на Р. Македонија ќе учествуваат на Сесловенското чествување во Русија. Секако, покрај молитвено во храмовите на МПЦ, во Татковината и меѓу иселените Македонци по светот, на св. Браќа ќе им се оддаде почит од институциите што ги носат нивните имиња, од просветните работници, студенти и ученици и од сите коишто го почитуваат делото нд големите просветители и рамноапостоли, светите враќа Кирил и Методиј. Од оваа година во Р. Македонија нивниот ден е прогласен за државен празник.

 
 Архепископ Охридски и Македонски
 г.г.Стефан